Bel (0183) 50 27 55 of mail naar info@wvc.nl

Nieuwbouw appartementencomplex Nieuw-Benedictus te Rijswijk (ZH)|

Project Description

Duurzame nieuwbouw op voormalige kerklocatie in Rijswijk

Nabij het centrum van Rijswijk is in opdracht van woningcorporatie Rijswijk Wonen door de Adriaan van Erk groep het appartementencomplex Nieuw-Benedictus gebouwd. Het plan – vernoemd naar de voormalige Benedictuskerk die tot 2004 op deze locatie stond – omvat twee vrijstaande gebouwen met in totaal 99 sociale huurappartementen voor senioren. De twee- en driekamerappartementen hebben een woonoppervlak van 60 m2 tot 70 m2. Ze worden op een duurzame manier voorzien van verwarming, koeling en warmtapwater door middel van een comfortabele lucht/water warmtepompinstallatie van NIBE. Het elektriciteitsverbruik van de warmtepompen wordt deels gecompenseerd door pv-panelen, die per appartement worden aangesloten.

 

Van gas naar gasloos

Aanvankelijk zouden de appartementen ‘gewoon’ worden voorzien van een gasgestookte cv-ketel. Met het oog op de duurzaamheidsopgave die op dat moment in het verschiet lag, vroeg Rijswijk Wonen de betrokken projectinstallateur – Werkendamse Verwarmings Industrie – later in het ontwikkeltraject om ook een alternatief voorstel uit te werken op basis van een warmtepomp. De oplossing werd gevonden in de toepassing van een lucht/water warmtepompinstallatie met een NIBE F2040-6 buitenunit in combinatie met een NIBE VVM 225 binnenunit en een NIBE RMU kamerthermostaat. In de slaapkamers is een Danfoss naregeling geïnstalleerd, de badkamer is aanvullend op de vloerverwarming voorzien van een Masterwatt elektrische radiator.

 

Oog voor kwaliteit

Op de daken is het kwaliteitsbesef van ‘De Werkendamse’ zichtbaar: alle buitenunits staan strak in het gelid in rijen opgesteld “Het was behoorlijk passen en meten om alle buitenunits en pv-panelen netjes te kunnen plaatsen”, aldus Johan Verhoeven. Bij dit project hebben we ervoor gekozen alle leidingen te bundelen en af te schermen met aluminium bakken waarin ook de voedingskabel en communicatiekabel voor de buitenunits zijn ondergebracht. Dat is niet alleen effectief, maar ziet er bovendien heel netjes uit. Niemand die het ziet, maar het geeft toch extra voldoening”.

 

Kenmerken van dit project

Locatie           : Generaal Spoorlaan / Huis te Landelaan – Rijswijk
Ontwikkelaar   : Adriaan van Erk Groep – Bergambacht
Architect         : OZ Architecten – Amsterdam
Opdrachtgever: Rijswijk Wonen – Rijswijk
Aannemer        : Adriaan van Erk Groep – Bergambacht
Installateur  : Werkendamse Verwarmings Industrie

 

Project Details

  • Date 5 maart 2021
  • Tags
Back to Top